top of page

 

הבניה החופשית היא מסדר, או אחווה, או ארגון – בו חברים מיליוני בני אדם בני לאומים שונים ודתות שונות.
 

חברי המסדר פועלים במסגרת של "לשכות" שהן מעין סניפים, כאשר הלשכות מאוגדות תחת "לשכה גדולה" – שיכולה להיות אזורית או ברמת מדינה (כמו בישראל).

 

בנקודה זו אציין כי קיימים מספר זרמים וסוגים שונים של הבניה החופשית, כמו גם "הרחבות" שלה. אני אתייחס כאן רק  למבנה הבסיסי של הבניה החופשית, המכונה בד"כ "הלשכה הכחולה (Blue Lodge  ) ואשר כולל את 3 הדרגות הבסיסיות של הבניה החופשית וכל זאת בזרם הנהוג תחת הלשכה הגדולה למדינת ישראל, המכונה "בונים חופשים קדמונים ומקובלים" (A.F.&A.M. – Ancient Free & Accepted Masons).


לבניה החופשית שני צדדים עיקריים – הריטואל (הטקס) והמהות.

הרעיון הבסיסי של הבניה החופשית הוא שרמה מוסרית גבוהה של אדם, הופכת את החברה בה הוא חי ופועל לחברה טובה ומועילה יותר – לאדם, 
למשפחתו, לחבריו ולמכריו ולכל הסובבים אותו. ולכן, מטרת הבניה החופשית היא להקנות לאחי המסדר ערכים מוסריים – לתועלתם ולתועלת החברה כולה. ערכים מוסריים אלא אינם מיוחדים לבניה החופשית, ורבים יסכימו כי הם ערכים משותפים לכל חברה באשר היא. ערכים אלו כוללים אחווה, שוויון, צדקה ועזרה הדדית.


אז במה שונה הבניה החופשית מאגודות וממועדונים אחרים, כמו הרוטארי או ה-Lions למשל, אשר גם מטרתם לעשות טוב ולשפר את החברה?
על שאלה זו אני עונה – בטקס.

מקורה של הבניה החופשית, על אף שלא כל העובדות הקשורות בו ידועות או מוסכמות, הוא ותיק יותר מכל מועדון או התאגדות אחרת ששרד עד ימינו. 
בצורתה המודרנית, המוכרת כיום, קיימת הבניה החופשית מעל ל-300 שנה, מתחילת המאה ה-18, וסביר להניח שמקורה הוא אף מוקדם יותר – בערך ממחצית המאה ה-17. הבניה החופשית מכילה עולם ומלואו של סמלים, דימויים ומיתוסים, אשר משרתים את מהותה ואשר נבנו והתפתחו במהלך מאות השנים בהן קיים המסדר. הבניה החופשית ותיקה כל-כך, עד שהיא השפיעה על השפה (האנגלית) ואף על ההיסטוריה עצמה (המהפכה הצרפתית ועצמאות ארה"ב הן דוגמאות בולטות לערכים מסוניים שמשפיעים על אירועים היסטוריים).


העולם הסמלי של הבניה החופשית מושפע בעיקר מעולמן של גילדות הבנאים מימי הביניים – ומכאן גם מקור שמה. הלשכות (Lodges) הן המבנה בו גרו וחיו הבנאים בשנים הארוכות בהן בנו את הקתדראלות. באותן לשכות חיו תלמידים (Apprentice), בנאים מן המניין (Fellow Craft) ורבי בנאים (Master Masons) – ואלו גם הדרגות בבניה החופשית עד לעצם ימים אלו.


הבניה החופשית היא תורת מוסר המעולפת ברזים ומתוארת בסמלים, והבונים החופשים שמים לעצמם למטרה להפוך לאנשים טובים יותר, איש איש לפי דרכו, יכולתו ואמצעיו. הטקסים אותם עורכים הבונים החופשיים בדלתיים סגורות כוללים סמלים, סיפורים ומיתוסים, אשר מטרתם לקרב את הבונה החופשי לאותם ערכים מוסריים.


ובכן, היכן הסודות ?


דבר ראשון שחשוב להבין הוא שהבניה החופשית אינה ארגון סודי. נכון יותר יהיה לומר כי הבניה החופשית היא ארגון שיש לו סודות.
 

נושאים מעטים מהבניה החופשית נחשבים לסודיים – כלומר ידועים ומוכרים רק לאחי המסדר. ולמרות שכל אח מתחייב  עם קידושיו להגן על סודות הבניה החופשית,הרי שכבר לפני מאות שנים התגלו סודות אלו ברבים.

 

הסודות הם במובן מסוים שריד מהימים בהם מפגשים של אנשים בעלי דעות חופשיות היוו איום על השלטון, ולכן הפגישות נערכו בדלתיים

סגורות ובחשאיות. אפשר לנהל דיון שלם האם הסודות עדיין נדרשים כיום, אבל דבר אחד בטוח – אדם אשר מתחייב לא לגלות סוד, ועומד במילתו – בהכרח מעיד בכך על אופיו!


הבניה החופשית שרדה מאות שנים, בשינויים קלים, ותוך שמירה על מהותה. יש שמתחברים יותר לטקסים ולסמלים ויש שמתחברים לחברה ולמעשים למען הקהילה.

לא כל אדם רוצה או מתאים להיות בונה חופשי, אבל מרבית אלו שנחשפו לאור המסוני – שומרים לו אמונים (מי בפועל ומי ברוחו) לאורך שנים.

 

בדרך כלל לאתראו פרסומות לבניה החופשית, אנחנו לא נוהגים להרחיב את שורותינו באופן זה. אבל כל בונה חופשי ישמח לשבת ולדון ברעיונות ובמהות הבניה החופשית עם כלאדם שיביע התעניינות, ותמיד נשמח להזמין אורחים ל"שולחן לבן" – הסעודה החגיגית המתקיימת לאחר כל עבודה מסונית – שם ניתן להכיר את חברי הלשכה ואף לחוש באחווה – וזו הרי התורה כולה.

 

 

 

bottom of page